ONDERNEMER IN DE SPOTLIGHTS: JANNA VAN ZON OVER KUNST OP DE WERKVLOER

Aalsmeer, 18-02-2022 – Tekst: Janna van Zon

Kunst op de werkvloerEen waardevolle toevoeging

Het Huiskamermuseum en Sylt Support maken zich samen sterk om kunst op de werkvloer te realiseren. Inmiddels weten een aantal ondernemers wat de toegevoegde waarde is van kunst binnen hun bedrijf. Zowel medewerkers als cliënten reageren positief. ‘Ik had mij dat nooit zo gerealiseerd’, bekend Kirsten Verhoef van Sylt Support. ‘Maar de gesprekken die ontstaan en de aandacht voor kunst is verrassend.’

Ook Wouter de Vries van Parfum Flower Company heeft inmiddels een positieve ervaring waaraan hij vooraf niet op die manier had gedacht. Hetzelfde telt voor ondernemer Desiree Groeneveld van Desiree Bloemen en Planten en Ruud Vismans van The Beach.

Kunst zorgt voor duidelijk onderscheidend gezicht naar buiten toe.

Hoe pakken wij het aan?

Wie belangstelling heeft kan een mail sturen naar kirsten@syltsupport.nl of nackwach@tiscali.nl

Dan komen wij kijken naar de ruimte en de sfeer binnen het bedrijf. Vervolgens zoeken wij in overleg daar de juiste kunstenaar en kunst bij. Want wat heeft de voorkeur? Figuratie of liever abstract, landschap, bloemen, architectuur, figuren.

Wat wordt er van de bruikleen-nemer verwacht?

Een goed ophangsysteem, dat kan zijn een spijker of schroef in de muur of een railsysteem. Want als voorwaarde wordt wel gesteld dat het werk nooit behang mag worden en goed zichtbaar voor cliënten en medewerkers tot zijn recht moet komen.

De kunstenaar leent om niet het werk voor een aantal maanden uit, en daar mag dan wel tegenover staan dat het werk ook de aandacht krijgt dat het verdient. De ruimte wordt gezien als een extra expositieruimte. Het werk is dus te koop. Dat betekent dat hij/zij – wanneer er belangstelling voor het werk is – ook mensen van buitenaf moet kunnen meenemen om de kunstwerken te tonen. Als dank voor het lenen wordt het op prijs gesteld wanneer de bruikleen-nemer zorgt voor een eenvoudige opening waar de kunstenaar dan iets verteld over zijn of haar werk. Een mooie gelegenheid om medewerkers en cliënten uit te nodigen. Zorgt tevens voor een mooie verbinding.

 

 


Wat betreft de verzekering dat is een beetje afhankelijk of de werken door de kunstenaar zij verzekerd maar geen van de werken zijn zo kostbaar dat dit een probleem hoeft te zijn omdat de meeste ondernemers wel een inboedelverzekering hebben. De bruikleen -nemer is niet verplicht om een kunstwerk aan te kopen maar het is natuurlijk wel mogelijk om op deze eenvoudige wijze een interessante collectie op te bouwen van Aalsmeerse kunstenaars. En voor de kunstenaars is het de kers op de taart. Een mooi dank je wel voor hun medewerking!

Een aanwinst

Wanneer Desiree Groeneveld over het platform Kunst op de werkvloer hoort, is zij direct enthousiast. Zij is vast van plan om haar bloemen – en plantenzaak tot een succes te maken. Kunst ziet zij daarbij als een mooie aanvulling. De winkel wordt door de wijk als een aanwinst gezien. ‘Voor mij is het een leuke wandeling geworden, er valt iets te beleven, is de reactie van een omwonende. In de kinderwagen ligt haar nog piepjonge tweede zoon tevreden te slapen. De gekochte bossen bloemen liggen op het dekbedje. Om haar heen speelt haar bijna drie jarige zoon dat hij een stoere motorrijder is. Het is druk aan de bloemenstal. (vanwege Corona is de verkoop buiten) Iedereen lijkt elkaar te kennen.

Extra cachet

Het ligt bijna voor de hand dat kunstenaar-bloemenarrangeur Bob van den Heuvel met zijn bloementaferelen de muren een extra cachet gaat geven. Vooraf wordt gekeken hoeveel schilderijen en waar de kunstwerken kunnen hangen. Hij krijgt geheel de vrije hand en dat is altijd fijn voor een kunstenaar. Uit zijn fiat 500 “tovert” Bob een paar flink formaat kunstwerken tevoorschijn en ook wat kleiner werk. Het lijkt wel alsof er een comité van ontvangst op hem wacht. Men is nieuwsgierig wat er komen gaat. Binnen worden er wat planten verschoven, een spiegel van de muur gehaald en snel hebben de schilderijen zich gevoegd tussen de bloemen. Buiten worden er aanwijzingen en complimenten gegeven; ‘Mooi Bob.’ Ondertussen gaat de verkoop gewoon door. Nog even een bloemetje voor het weekend in huis halen. Een mooi gezicht al die armen vol bloemen.