Project Description

VRIENDEN VAN AALSMEERLOKAAL: MVO PLATFORM AALSMEER

Aalsmeer, 09-04-2021 – Tekst: Romy Veul

Even voorstellen: MVO Platform Aalsmeer

Misschien heb je al eens van ze gehoord: het MVO Platform Aalsmeer. MVO staat voor maatschappelijk verantwoord ondernemen, ook wel duurzaam ondernemen. MVO Platform Aalsmeer is hét netwerk van bedrijven en maatschappelijke organisaties in en rond Aalsmeer die graag duurzaam willen ondernemen. Met oog voor het milieu en voor de maatschappij. Wat het Platform precies doet en waar ze jou als ondernemer bij kunnen helpen? Daarover spraken we met Ulla Eurich, een van de drie oprichters (zelf consultant in duurzaamheid) die zich vrijwillig inzet voor het platform.

Waarom zijn jullie MVO Platform Aalsmeer gestart?

“We merken dat mensen de noodzaak wel voelen om duurzaam te ondernemen, maar niet goed weten hoe ze dat moeten aanpakken. En dat ze vaak al snel denken dat het alleen om energiebesparende maatregelen gaat, terwijl MVO breder is dan dat. Het gaat bijvoorbeeld ook over sociaal ondernemen en op heel veel verschillende manieren je ecologische voetafdruk beperken. Daarvoor zijn nogal wat opties: zonnepanelen op het dak, het herbruikbaar maken van afvalstoffen, efficiënter transport, elektrische auto’s aanschaffen, etc. Voor elk bedrijf zijn de uitdagingen anders. We willen met ons platform ondernemers daarin wegwijs maken.

Concreet zijn wij er om ondernemers met elkaar te verbinden, zodat zij elkaar kunnen inspireren, kennis en ervaringen kunnen uitwisselen en op die manier elkaar op weg helpen met duurzaam ondernemen.

Daarbij hebben we een ambitieus doel: van Aalsmeer de groenste economie van Nederland maken. Met het platform hopen we een wezenlijke bijdrage te leveren aan de vergroening van het ondernemerslandschap in Aalsmeer.

Wat houdt maatschappelijk verantwoord ondernemen in?

Bij maatschappelijk verantwoord ondernemen gaat het om drie P’s: People, Planet en Prosperity. Soms wordt in plaats van dat laatste ‘Profit’ gebruikt, maar wij gebruiken die term liever niet. Het gaat namelijk specifiek om maatschappelijke winst in plaats van economische winst. In grote lijnen houdt maatschappelijk verantwoord ondernemen in dat je als ondernemer laat blijken je verantwoordelijk te voelen voor de maatschappij. Zowel op het gebied van klimaat als op het gebied van sociale verantwoordelijkheid.

@2020 Serge Schoemaker Architects

MVO betekent enerzijds sociaal ondernemen. Daarbij komen vragen om de hoek kijken als: hoe ga je met werknemers om? Hoe is het werkklimaat? Wat bied je je medewerkers? Hoe zorg je voor een inclusief personeelsbestand, waarbij ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans krijgen? En hoe creëer je diversiteit op de werkvloer? En geldt dat ook voor je leveranciers en doen die bijvoorbeeld niet aan kinderarbeid?

Daarnaast gaat maatschappelijk verantwoord ondernemen over het verkleinen van de ecologische voetafdruk van je bedrijf. Dat heeft bijvoorbeeld te maken met het verlagen van je energieverbruik en CO2-uitstoot, het verminderen van je watergebruik, overgaan op duurzame energie of onderzoeken hoe je je grondstoffengebruik kunt beperken en je producten herbruikbaar kunt maken.

Waarvoor kunnen Aalsmeerse ondernemers bij jullie terecht?

Je kunt als ondernemer dus deelnemen aan de Meet & Greets. Daarnaast organiseren we onder meer workshops, lezingen en excursies. Zo verzorgen we elke twee jaar de Conferentie Duurzaam Ondernemen, waarbij we dieper ingaan op thema’s rondom duurzaamheid. Daarnaast hebben we diverse workshops op het programma staan. Helaas heeft corona eerder roet in het eten gegooid, maar we hopen het workshopprogramma over een tijdje weer te kunnen oppakken. Zo hebben we een workshop op de plank liggen waarbij je een eigen energiebespaarplan ontwikkelt voor je bedrijf.

Wij zien het MVO Platform Aalsmeer als een netwerk waar bedrijven elkaar helpen de switch te maken naar maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het platform heeft daarbij de rol van verbinder en kennispartner. In die rol kun je ons zien als een vraagbaak, bij wie je met je vragen rondom MVO terecht kunt. Wij helpen je dan op weg door je onafhankelijk te informeren of je te koppelen aan een andere ondernemer of de juiste organisatie of consultant, die je verder kan helpen.

Stel jouw vraag over MVO

Heb je nou zelf een vraag over milieubewust en sociaal ondernemen? Wil je bijvoorbeeld weten wat voor jouw bedrijf een goede stap is om te zetten en hoe je dat in gang zet? Sluit je dan aan bij het MVO Platform Aalsmeer. Samen met de Aalsmeerse duurzame ondernemers helpen we je verder. Zonder kosten of verplichtingen.

Neem gerust contact met ons op via onze Office Manager Nanda. Dat kan via 0297 – 33 00 28 of door het contactformulier in te vullen op onze site.