VRIENDEN VAN AALSMEERLOKAAL: ROYAL FLORAHOLLAND

Aalsmeer, 11-06-2021 – Tekst: Romy Veul

Onderneming in de spotlights:  Royal FloraHolland

Al meer dan 100 jaar geleden sloegen de vele kwekers uit de omgeving de handen ineen om zo samen te bouwen aan een toekomstbestendige sierteeltsector. Nu – een eeuw later – zet Royal FloraHolland zich als coöperatie van kwekers nog steeds in om kopers en kwekers samen te brengen. Samenwerken om zo meer te kunnen bereiken voor minder kosten dan ieder voor zich is het streven. Hoe Royal FloraHolland is ontstaan? Waar het bedrijf voor staat? En wat Royal FloraHolland bijdraagt aan Aalsmeer? Wij interviewden Stefanie Miltenburg, Manager Public Affairs bij Royal FloraHolland.

Wat voor bedrijf is Royal FloraHolland?

“Onze missie is ‘Connect to Grow’. We verbinden spelers in de sierteelt en creëren kansen voor duurzame groei en succes op de wereldwijde markt. Als Royal FloraHolland brengen we kopers en kwekers van bloemen en planten bij elkaar. We bieden onze leden, aanvoerders en hun klanten een marktplaats met allerlei diensten op het gebied van bestellen, bezorgen en betalen. Daarbij willen we de hoogst mogelijke prijs tegen zo min mogelijk kosten realiseren voor onze leden.

We zijn daarmee de grootste marktplaats voor sierteelt ter wereld. We hebben vijf locaties: vier in Nederland en één in Duitsland. Als coöperatie van kwekers zijn we ontstaan vanuit samenwerking. Nog steeds is samenwerking één van onze kernwaarden. Door samen te werken, worden we steeds efficiënter en duurzamer, en bouwen we aan een toekomstbestendige sierteeltsector.”

Hoe is Royal FloraHolland ontstaan?

“Royal FloraHolland is ontstaan doordat kwekers hun krachten gingen bundelen om hiermee hun positie te versterken. In 1912 zijn er in Aalsmeer twee veilinggebouwen verrezen. De veiling aan de Marktstraat werd gebouwd door de Centrale Aalsmeersche Veilingsvereeniging, die in 1926 verhuisde naar de Van Cleeffkade. Het andere veilinggebouw was Bloemenlust aan de Oosteinderweg.

In 1968 zijn de twee veilingen samengegaan; de nieuwe combinatie heette Verenigde Bloemenveilingen Aalsmeer (VBA). In 1972 betrok de vereniging een nieuw pand aan de Legmeerdijk en in 2008 is de VBA gefuseerd met veiling FloraHolland. Sinds we in 2011 het koninklijk predicaat hebben ontvangen, heten we Royal FloraHolland.”

Wat dragen jullie bij aan de gemeente Aalsmeer?

“Binnen de Greenport Aalsmeer, waarvan Royal FloraHolland Aalsmeer het kloppend hart is, werken 50.000 mensen bij teeltbedrijven, de veiling, handelsbedrijven, exporteurs, tuinbouwleveranciers en veredelaars in bloemen en planten. Deze bedrijven zorgen met elkaar voor een omzet van 3 miljard euro per jaar en vormen dus een belangrijk onderdeel van de Aalsmeerse economie.

Daarnaast trekken we gezamenlijk op met de Gemeente Aalsmeer voor onder andere het project ‘Betere bereikbaarheid Aalsmeer’. Verder zijn we als een van de aandeelhouders nauw betrokken bij de oprichting FloriWorld, een project waar we erg trots op zijn en dat een belangrijke rol speelt bij het op de kaart zetten van de sierteeltsector.”

Wat doet Royal FloraHolland op het gebied van duurzaamheid?

“We werken er hard aan om onze eigen locaties te vergroenen. Zo werken we toe naar CO2-neutraal energieverbruik op onze marktplaats via zonne-energie, geothermie en de inkoop van groene stroom. Ook helpen we onze aanvoerders om te voldoen aan de wensen en eisen vanuit de markt, bijvoorbeeld op het gebied van certificering en duurzame verpakkingen.

Verder werken we aan de verduurzaming van transport, onder meer door deel te nemen aan het programma ‘Connected transport Corridors’ waarbij deelnemende vrachtwagens op termijn prioriteit kunnen aanvragen bij slimme verkeerslichten, waardoor ze vaker groen licht krijgen. Dit bespaart tijd en brandstof en daardoor ook CO2.”

Wat vind je belangrijk aan lokaal zakendoen?

“Lokaal zakendoen speelt voor ons een belangrijke rol. We zijn de marktplaats voor de kwekers en hun klanten die in de Greenport Aalsmeer gevestigd zijn. We vullen dit assortiment aan met producten afkomstig uit de rest van Nederland en het buitenland. Zo kunnen we een complete marktplaats bieden.”

Wat is voor jullie de meerwaarde van Aalsmeer Lokaal?

“Aalsmeer is een ondernemende gemeente met de sierteelt als een van de belangrijkste pijlers. Het is een unieke gemeente met teelt, afzet en handel. Wereldwijd bekend. Daarom vinden we het leuk en goed dat ondernemerschap wordt gestimuleerd. Ook in de sierteelt is het van belang dat er nieuwe bedrijven bij komen en dat de bestaande bedrijven elkaar goed kennen. Aalsmeer Lokaal speelt daar een mooie rol in.

Wil je meer weten over Royal FloraHolland? Bezoek onze site.

Kom daarnaast zeker een keer Floriworld bezoeken zodra dit weer mogelijk is. Als een van de aandeelhouders is Royal FloraHolland trots op deze experience, waarin we laten zien hoe mooi ons product is. Het vormt een mooie koppeling met andere trekpleisters van Aalsmeer, zoals de Historische Tuin en de sprankelende waterrecreatie-sector.